Internship – Thực Tập Nhận Thức [3B]

1. Chuẩn bị

~. C. Bản thân

Một số ý kiến cho rằng bài viết vừa rồi lý thuyết và sáo rỗng. Thực tế, tất cả đều được đúc kết từ kinh nghiệm của những người đi trước, cũng như từ chính tác giả bài viết. Nếu bản thân chúng ta đã thực hiện và không gặt hái được những kết quả tốt, chính chúng ta cần tìm hiểu nguyên do và đưa ra các biện pháp cải thiện phù hợp.

Việc xây dựng, cũng như giữ gìn mối quan hệ, bao giờ cũng được khuyến khích, ở gia đình, nhà trường và xã hội. Tuy vậy, vẫn có những bạn trẻ vẫn thành công mặc dù không quan tâm đến vấn đề này. Chỉ chắc chắn một điều, họ sẽ được tiếp cận với nhiều cơ hội hơn nữa nếu đầu tư thời gian, công sức xứng đáng.
___
Chia sẻ ngoài lề:

Môn học chuyên ngành đầu tiên của tôi chính là “Nhập môn Quản trị Khách sạn – Du lịch – Nhà hàng”, được phụ trách bởi thạc sĩ Nguyễn Thị Bê. Tôi đã đọc sách, ghi chú những từ ngữ mới, thường xuyên trao đổi thêm với cô ngoài giờ về những thắc mắc của mình.

Bạn bè cùng lớp vẫn thường trêu chọc bởi việc này không cần thiết. Và tất nhiên, họ vẫn có thể thuyết trình, làm bài tập, làm bài kiểm tra và vượt qua lớp ấy dễ dàng. Cá nhân tôi, tôi được điểm trung bình cao hơn một tẹo. Ví dụ họ được B, tôi được B+.

Tuy vậy, hai năm sau, nhờ cô giới thiệu với bạn bè, tôi đã được thực tập tại Phoenix Voyages. Trong khi tôi yên tâm với doanh nghiệp mình sẽ thực tập, bạn bè tôi phải đôn đáo dò hỏi bố mẹ, những người quen biết. Hoặc cũng có những bạn thụ động chờ sự sắp xếp, phân bổ của nhà trường. Vậy, bạn nghĩ sao?

Cùng trong học kì đó, tôi đã thể hiện khá tốt ở lớp Kinh Tế Vi Mô. Mặc dù chỉ biết tôi chưa đầy một học kì, giáo viên bộ môn đã nhận lời viết thư giới thiệu khi tôi nhờ cậy. Bạn có thể xem thêm thư giới thiệu ở cuối bài chia sẻ này.

Khi sang Mỹ, tôi càng nhận ra tầm quan trọng của uy tín cá nhân và những mối quan hệ nghề nghiệp. Tôi sẽ viết thêm về kỹ năng giao tiếp nếu tìm được những khía cạnh mới mẻ. Đến hiện tại, tôi chỉ đơn giản cố gắng áp dụng thật tốt những lý thuyết sáo rỗng. Vậy thôi 🙂
___

Tran Thi Minh Ngoc, MA.
Lecturer, Industrial Economics Division
Faculty of Economics and Business
Hoa Sen University
93 Cao Thang street, District 3,
Ho Chi Minh City, Vietnam.

19 January 2010,

The SUSI for Student Leaders Program
Public Affairs Section

U.S. Consulate General
Saigon Center Building
65 Le Loi street, district 1

Ho Chi Minh City.
Tel: (84) (8) 3821-6400, ext. 105.

To whom it may concern,

It is my pleasure to recommend Ms. Phan Quynh Nhu for admission to The SUSI for Student Leaders Program. I came to know Nhu when I was her microeconomics lecturer last semester. She impressed me by her positive attitude in studying as well as her leadership capacity. I found it my duty to recommend her for further studies abroad when she asked me to do her the favor.

Nhu sets clear goals in studying to achieve knowledge, skills and positive attitudes. Her project on market structure analysis in microeconomics demonstrated her desire to win her goals. She and her team determined to research the market structure of limousine, a rather unfamiliar product in Vietnam. By hard working with valuable information of limousine, good analysis ability, careful designing tactics and persuasive presentation skills, the project got the highest grade in the class.

Nhu’s leadership capacity is also worth mentioning. In order to have a successful microeconomics project right in the first semester at university, Nhu developed her position of team leader to it full potential. Her gifted affinity and personal charms soon won her the credit from her classmates. Besides, Nhu is the manger DeltaViet Community, a project where target setting and group working experience are shared and developed among interested students.

At a personal level, Nhu is a well responsible, dynamic student with a pleasant personality. She went well beyond the course requirements in the way she raised questions in classes, gave comments to the presentations of other groups, contributed considerable ideas in class survey. She always volunteered to carry out extra tasks for the benefit and convenience of the whole class with a smile a her face.

Nhu is unquestionably an appropriate candidate for The SUSI for Student Leaders Program. She has proven herself to have the perseverance and initiative, and the intellectual creativity necessary to complete an international program for student leaders. I would therefore highly recommend Phan Quynh Nhu.

If I can be of any further assistance, or provide you with any further information, please do not hesitate to contact me.

Yours Sincerely,
Tran Thi Minh Ngoc (Mrs)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s